Tilaa edullinen pentuaitaus sisälle tai pihalle

Tilaa edullinen pentuaitaus sisälle tai pihalle
4 (80%) 4 votes

Vilkkaiden koiranpentujen uteliaisuus aiheuttaa usein vaaratilanteita, joiden ehkäisemiseksi pienet varotoimenpiteet ovat paikallaan. Pentuaitaus pitää pikkukoirasi pois pahanteosta ja vaarallisista tilanteista.

  • Pentuaitaukset ovat tyypillisesti 4- tai 8-kulmaisia kehiä, joiden sisällä pennun on hyvä leikkiä
  • Pitää pennun sallitulla alueella ja pois pahanteosta
  • Pentu ei joudu vaaratilanteisiin esimerkiksi syömään sähköjohtoja tai myrkyllisiä kasveja
  • Pennulla on oma rauhoitettu pakopaikka, jonne esimerkiksi lapset eivät saa tulla häiritsemään
  • Pentu rauhoittuu aitauksessa nopeasti ja kokee vähemmän stressiä ollessaan yksin
  • Pentu täytyy eristää toisesta koirasta omistajan poissaolon ajaksi
VerkkokauppaArvosteluOstoksille
Eläintarvikekauppa LogoLuotettava suomalainen lemmikkiliike.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoSuuri kansainvälinen lemmikkiliike, jossa halvat hinnat.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoKotimainen verkkokauppa, jossa suuri valikoima ja edulliset hinnat.Siirry sivustolle

Miksi pentuaitaus on tärkeä hankinta?

Koiranpennut ovat uteliaita, terävähampaisia ja stressaantuvat helposti. Tästä syystä käytännössä mikään asia ei ole turvassa, jos pentu saa asunnossa liikkua ilman rajoituksia. Ensimmäiset tuhotyöt kohdistuvat tyypillisesti kenkiin, lattialle unohtuneisiin lastenleluihin, jalkalistoihin, sohvien ja pöytien jalkoihin, eikä seinätkään ole järsimiseltä turvassa. Tyypillisesti siis omistajalta tuoksuvat ja oven läheisyydessä olevat esineet ja asiat tuhoutuvat ensimmäisenä.

Vaaralliseksi tilanne menee siinä vaiheessa, kun pentu löytää myrkyllisen huonekasvin, telkkarin tai tietokoneen sähköjohdot tai jonkin puisen esineen, josta saa tikkuja vatsaansa. Nämä ovat pennulle hengenvaarallisia!

Pentuaitaus onkin miltei ainoa varma tapa rajoittaa pennun liikkumista asunnossa turvallisesti. Pentua ei voi esimerkiksi jättää yksin niin, että se on kytkettynä panta kaulassa kuristumisvaaran takia. Eikä pentua ole järkevää sulkea esimerkiksi vessaan tai kylpyhuoneeseen. Nämä tilat ovat tyypillisesti kaikuvia, joka mahdollisesti stressaa koiraa entisestään. Lisäksi näissä tiloissa säilytetään ties mitä pesuaineita ja muita koiralle myrkyllisiä aineita, joita tämä voi onnistua saamaan suuhunsa. Ja mikä tärkeintä: koiran sulkeminen tylsään huoneeseen tuntuu ilmiselvältä rangaistukselta, jota koira ei ole ansainnut, eikä usein myöskään suostu sulattamaan.

Pentuaitaus on nuorelle koiralle mielenkiintoinen paikka, joka ei pienen totuttelun jälkeen tunnu lainkaan rangaistukselta, päinvastoin. Pentuaitauksen sisälle voidaan sijoittaa aktivointileluja, vesikuppi ja koiranpeti, joten pennun on siellä varsin mukavaa olla silloin kun omistaja ei ole kotona. Pentu myös tottuu tähän alueeseen nopeasti ja tekee siitä itselleen ikään kuin minireviirin, jossa sen on turvallista olla.

Metallinen pentuaitaus on tukeva vaihtoehto

Varsinkin totutteluvaiheessa pentu saattaa kokea vahvaa eroahdistusta joutuessaan yksin. Tämän seurauksena pentu tyypillisesti pyrkii pois aitauksesta, jotta pääsee etsimään omistajaansa. Pentu hyppii aitauksen aitaa vasten ja kiipeilee siinä, saattaapa koittaa suoraan hypätä ylikin.

Näistä syistä on erinomaisen tärkeää, että pentuaitaus on jämäkkä ja tukeva. Myös aitauksen korkeus on keskeisessä roolissa. Moni tuore koiranomistaja saattaa yllättyä siitä, kuinka korkean esteen yli se oma pieni koiruli oikein pääseekään.

Metallinen pentuaitaus kestää hyvin myös pennun järsintäyritykset ja raapimiset, joten voit olla varma, että pentusi pysyy aitauksessa, eikä pentu saa purressaan mitään aitauksesta irti, joka voisi aiheuttaa vammoja mahassa.

Mikäli koirasi kärsii kovasta eroahdistuksesta, kannattaa lukea lyhyt oppaamme eroahdistuksesta sekä sen hoidosta.

Pentuaitaus pihalle – mitä tulee ottaa huomioon?

Useimmat pentuaitaukset on kätevää viedä pihalle kesäkeleillä. Nuoren koiran on aivan ihanaa tepastella ulkosalla omalla pihalla ja tutustua omaan ympäristöönsä. Koiran voi joko antaa tepastella suoraan nurmikolla, jolloin aitauksesta on käytössä vain seinämät. Mikäli uskot koiran pujahtavan seinämän ali karkuun, kannattaa pitää pentuaitauksen pohja paikoillaan. Pohja on sitten ulkovisiitin jälkeen kätevää pestä vesiletkulla ennen kuin sen vie takaisin sisälle.

Helteisillä keleillä kannattaa pentuaitaus sijoittaa varjoiseen paikkaan pihalla ja jos tämä ei ole mahdollista, on aitaukseen hankittava aurinkosuoja. Muista myös, että aitauksessa on aina oltava vesikuppi, jossa on tuoretta vettä tarjolla koiralle. Aurinkosuoja tai muu vastaava pentuaitauksen katto on todella hyödyllinen myös siitä syystä, että monet petolinnut saattavat havitella pieniä pentuja kynsiinsä.

Nylon-pentuaitaus

Nylon-materiaalista tehdyt kevyet pentuaitaukset ovat olleet viime vuosina erittäin suosittuja. Nylon-pentuaitaus on materiaalina mukava ja pehmeä koiralle sekä helposti liikuteltavissa koiran omistajalle. Nylon-aitaukset on helppo pestä vaikka pesukoneessa. Ne ovat myös kokoontaitettavia, joten oman pihan lisäksi ne on helppo ottaa mukaan vaikka pitemmällekin reissulle esimerkiksi kesämökille. Kokoon taittaminen mahdollistaa myös aitauksen kätevän säilyttämisen varsinaisen pentuajan jälkeen, jolloin aitauksen käyttö on harvempaa.