Koiran kuljetushäkki autoon

Koiran kuljetushäkki autoon
4.33 (86.67%) 3 votes
  • Autossa on lain mukaan oltava koiralle kuljetushäkki
  • Parantaa niin lemmikin kuin kuljettajankin turvallisuutta
  • Autohäkki suojaa myös autoa

Koiran kuljettaminen autossa irrallaan ei ole missään nimessä suositeltavaa. Se on myös laitonta.  Sekä kuljettajan että lemmikin turvallisuuden vuoksi koira tulisi pitää autohäkissä, joka pitää koiran auton tavaratilassa matkan ajan. Koiria saa kuljettaa myös erityisillä turvavöillä, jotka on suunniteltu tähän tarkoitukseen, mutta turvallisin, kätevin ja yleensä myös autoa suojaavin kuljetusratkaisu on autohäkki.

VerkkokauppaArvosteluOstoksille
Eläintarvikekauppa LogoLuotettava suomalainen lemmikkiliike.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoSuuri kansainvälinen lemmikkiliike, jossa halvat hinnat.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoKotimainen verkkokauppa, jossa suuri valikoima ja edulliset hinnat.Siirry sivustolle

Mikä on autohäkki?

Häkki pultataan pohjasta kiinni auton tavaratilaan, ja koira on siten mahdollisissa äkkijarrutuksissa tai onnettomuustilanteissa parhaiten turvassa auton perässä. Näin koira ei pääse säikähtäessään aiheuttamaan vaaraa takapenkillä oleville matkustajille tai kuljettajalle. Häkki estää koiraa paiskautumasta matkustamoon hengenvaarallisesti.

Autohäkeissä on lukko, joka estää koiran karkaamisen silloin, kun peräluukkua pidetään auki tavaratilaa lastatessa tai autoa tuulettaessa. Koiran hyppääminen autosta, kun takaluukkua ollaan vasta nostamassa ylös, on turvatonta ja voi aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi parkkipaikoilla. Samoin kun koira laitetaan autoon, autohäkki pitää koiran turvassa eikä ole vaaraa, että koiran tassu tai kuono jäisi kiinni laitettavan luukun väliin.

Häkin materiaali ja koko riippuvat autossa matkustavan koiran rodusta ja koosta. Pienemmille koirille riittää yleensä mainiosti pelkkä nailonverkosta tehty koiran kuljetushäkki, joka kiinnitetään matkan ajaksi takapenkille turvavöihin. Tällainen kuljetushäkki toimii hyvin myös koiranäyttelyissä koiran rauhoittumis- ja makuupaikkana. Koiran kuljetushäkki on kokoontaitettava ja värivalikoima on laaja. Yleensä nylonista valmistetun kuljetushäkin katossa on mahdollisuus myös avata vetoketjulla luukku rapsuttelua ja rauhoittelua varten.

Erikokoiset kuljetushäkit koirille

Isojen koirien omistajille tai muuten vain vilkkaiden koirien kanssa säännöllisesti liikkuvalle on suositeltavaa hankkia tavaratilaan asennettava isompi, yleensä teräksestä valmistettu, häkki. Joihinkin autoihin voi olla paras ratkaisu asentaa pelkät raamit eli kyseessä ei ole varsinainen häkki, jonka voi siirtää näyttelyhalliin tai autosta toiseen. Autoon asennetaan tällöin ovet lukituksella varustettuina sekä seinämä matkustamon ja tavaratilan väliin. Teräshäkki, jonka saa helposti taitettua kokoon, on hyvä ratkaisu, jos häkkiä haluaa siirtää näyttelyhalliin tai mökille tai jos autohäkkiä tarvitaan harvakseltaan. Näin koiran autohäkki ei vie aina tilaa auton tavaratilassa, vaan sen voi ottaa helposti käyttöön tarvittaessa.

Jaetut ja solulliset kuljetushäkit

Autohäkki voi myös olla kooltaan joko puolet tavaratilasta tai täyttää sen kokonaan. Varsinkin autoon pysyvästi kiinnitettävän häkin on hyvä olla vain puolet auton tavaratilasta, jotta tilaa jää myös muiden asioiden kuljettamiselle. Koiran autohäkissä voi olla kaksi ovea, joiden välissä on väliseinä. Näin kaksi koiraa voi matkustaa autossa omilla paikoillaan ilman rähinää ja niiden päästäminen ulos autosta yksi kerrallaan sujuu turvallisesti. Tämä voi olla hyvä ratkaisu useammalle koiralle, jotka rauhoittuvat autokyydissä pureskelemalla luuta ja joilla on oma vesikipponsa autossa. Autossa kätevä juomakippo koiralle on häkkiin telineellä kiinnitettävä kuppi tai läikkymätön koirankuppi.

Kuljetushäkki koiralle mittatilaustyönä

Koiran autohäkkejä voi ostaa joko niin sanottuina standardihäkkeinä, tai erityisesti tietyille automalleille suunniteltuina. Useat autohäkkien valmistukseen erikoistuneet yritykset valmistavat häkkejä tarvittaessa myös mittatilaustyönä. Häkin koko pitäisi arvioida siten, että koira pystyy seisomaan suorana pää pystyssä. Koiran maatessa sen korvat eivät saa myöskään ylettyä häkin kattoon tai seiniin, ja kääntymistilaa on oltava riittävästi.

Valitse autohäkkiin hyvä alusta

Kannattaa myös huomioida, millaisen alustan autohäkkiin laittaa. Paras alusta koiralle autoon on hyvin paikallaan pysyvä alusta, jolla tassut eivät luista. Koiran on hyvä saada tukeva ote alustasta, joka ei liu’u tai mene myttyyn. Siksi vaikkapa vanha täkki ei ole tähän tarkoitukseen paras vaihtoehto, vaikka koira muuten mieluusti lepäisikin kyseisen peiton päällä. Hyvä valinta on esimerkiksi kumipohjainen, mutta karvapintainen makuualusta. Kun koira saa riittävän tukevan otteen alustasta, vahinkojen todennäköisyys pienenee ja koiran pysyy rauhallisempana matkustaessa.

Autohäkkien hinnat

Autohäkkien hinnat vaihtelevat niiden materiaalista ja rakenteesta riippuen. Kevytrakenteisia auton takaosaan asennettavia häkkejä on saatavilla noin sadan euron hintaan, kun taas huomattavasti tukevammat autoon pultattavat alumiinirunkoiset häkit voivat valmistajasta riippuen maksaa jopa yli 500 euroa. Häkin eteen kannattaa asentaa myös raapimissuoja varjelemaan takakontin verhoiluja koiran kynsiltä, jotka saattavat jättää kankaaseen ikäviä jälkiä koiran noustessa autoon tai sieltä poistuessa.