Tilaa koiranruokaa netistä

Tilaa koiranruokaa netistä
5 (100%) 4 votes

Ravinnon merkitys koiran hyvinvoinnille on suuri – aivan siinä missä ihmisellekin. Liialliset herkut ja hiilarit tekevät koirastasi lihavan ja vetämättömän. Koirallesi sopimaton koiranruoka saa koirasi väsymään, sairastumaan ja voimaan huonosti. Tämän takia kannattaa erityisen tarkkaan valita, että mitä koiranruokaa karvaturrillesi tarjoat.

Koira tarvitsee proteiinipitoista ruokaa

Toisin kuin ihminen, on koira ennen kaikkea lihansyöjä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koiranruoka tulisi olla mahdollisimman proteiinipitoista. Laadukkaat koiran kuivaruoat sisältävätkin jopa kolmanneksen lihaa. Joissain pennuille tarkoitetuissa koiranruoissa saattaa olla proteiinipitoisuus olla tätäkin suurempi. Penturuuat sisältävät todella paljon laadukkaita rakennusaineita, koska pennut tarvitsevat huipputason ruokaa kasvaessaan nopeaa vauhtia.

Lisäksi on hyvä huomioida se, että koirilla ravintoaineiden imeytyvyys ei ole yhtä korkealla tasolla kuin ihmisillä. Tämä tarkoittaa sitä, että koira tarvitsee suhteessa huomattavasti suuremman määrän energiaa ylläpitääkseen kehon toimintaa kuin ihminen.

VerkkokauppaArvosteluOstoksille
Eläintarvikekauppa LogoLuotettava suomalainen lemmikkiliike.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoSuuri kansainvälinen lemmikkiliike, jossa halvat hinnat.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoKotimainen verkkokauppa, jossa suuri valikoima ja edulliset hinnat.Siirry sivustolle

Proteiinien lisäksi koirasi tarvitsee näitä ravintoaineita:

Rasvat ja öljyt. Koiralla on ihmistä korkeampi energiantarve ja hyvät rasvat ovat paras tapa hankkia energiaa. Rasvat ja öljyt pitävät koirasi turkin kiiltävänä ja immuniteetin kunnossa. Koiralle on hyvä tarjota koiranruokaa, jossa on 10-20% rasvapitoisuus koiran aktiivisuuden mukaan.

Hiilihydraatit. Hiilihydraatit ovat koirallesi hyvä energianlähde, mutta koiran tarve hiilareille on huomattavasti pienempi kuin ihmisellä.

Vitamiinit. Aivan kuten ihmiselläkin, koiralla vitamiinit edesauttavat terveyttä. Iho ja turkki pysyvät hyvässä kunnossa. Tärkeimmät vitamiinit koiralle ovat A-, D-, E- ja K-vitamiinit.

Mineraalit. Mineraalit ovat koiralle välttämätön osa ravintoa. Useimmiten koiranruuat sisältävät tuhkaa, joka täyttää koiran mineraalitarpeen.

Miten valitsen oikean koiranruoan koiralleni?

Erilaisia koiranruokia on hirvittävä määrä, eikä uusi koiranomistaja useinkaan tiedä, että mikä olisi paras vaihtoehto omalle koiralle. Valitsemisen apuna kannattaa miettiä seuraavia asioita:

 • Oletko hankkimassa koiranruokaa pennulle vai aikuiselle koiralle?
 • Onko koira pieni, keskikokoinen vai suuri?
 • Kuinka aktiivista elämää koirasi viettää?
 • Onko koiralla jotain erityistarpeita?

Näiden kysymysten avulla pääset helposti oikeille jäljille.

Penturuoka vs. aikuisen koiran ruoka

Penturuoka eroaa merkittävästi aikuisen koiran ruuasta, koska koiran pennun energiantarve on aivan valtava. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruuan on oltava todella proteiinipitoista ja lisäksi rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja on oltava juuri oikeassa suhteessa, jotta koiran kehitys tapahtuu optimaalisella tavalla.

Koiranruoka koiran koon mukaan

Tyypillisesti koiranruokapusseissa on maininta koiran painosta, jolle ruoka on tarkoitettu. Tämä ei suinkaan tarkoita koirasi tämän hetkistä painoa, vaan rodulle tyypillistä aikuisiän painoa. Muutenhan kaikki pennut söisivät alle 10kg painaville tarkoitettua ruokaa. Hyvä on myös huomata, että jos koirasi kärsii merkittävästä ylipainosta, voi koirasi paino olla merkittävästikin yli rodun keskipainon.

Koiranruuat on tyypillisesti jaoteltu koiran rodun aikuispainon mukaan: 

 • alle 10kg aikuisena
 • 11-25kg aikuisena
 • yli 25kg aikuisena

Aktiivinen koira tarvitsee erityisen energiapitoista ruokaa

Koiranruoka tulee valita koiran aktiivisuustasoon sopivaksi. Esimerkiksi aktiivisen agilityä kovaa treenaavan koiran energiantarve on selvästi korkeampi kuin tavallisen rauhallista elämää viettävän kotikoiran.

Pusseista löydät tyypillisesti merkinnät koiran aktiivisuustasosta:

 • Active
 • Adult
 • Senior

Tällä asteikolla active tarkoittaa niitä koiria, jotka esimerkiksi harrastavat paljon tai joita käytetään osana liikunnallista työtä. Adult puolestaan tarkoittaa aikuista koiraa, jolla on energiantarve laskenut pentuajoista. Senior puolestaan tarkoittaa vähäisellä rasituksella olevaa koiraa, jonka energiantarve on suhteellisen vähäinen.

Huomioi koiran erityistarpeet myös ruokavaliossa

Mitä erityistarpeita voi ruokavaliossa huomioida?

 • Allergiat
 • Ylipaino
 • Nivelongelmat
 • Heikko suolistotasapaino
 • Tiineet ja imettävät koirat

Allergiat

Aivan kuten ihmisilläkin, myös koirilla on yliherkkyyksiä ruoka-aineille. Koirallasi voi siis olla allergia, jotain ruoka-ainetta kohtaan. Ratkaisu tähän on hypoallergeeninen koiranruoka tai sitten erikseen koirallesi valittu ruoka, joka ei sisällä allergisoivaa ruoka-ainetta.

Ylipaino

Ylipainoisille koirille on olemassa omat kevyt-koiranruoat, joissa energiaa on normaalia vähemmän.

Nivelongelmat

Nivelongelmat kulkevat usein käsi kädessä ylipaino-ongelmien kanssa. Mikäli painon pudottaminen ei kuitenkaan ratkaise nivelongelmia, on tarjolla myös erityisruokavalioita, jotka vahvistavat koiran niveliä. Nivelongelmien kanssa kannattaa kuitenkin aina käydä eläinlääkärillä, koska taustalla voi olla jotain suurempia ongelmia.

Herkkä vatsa

Mikäli koirallasi on heikko suolistotasapaino, kannattaa panostaa herkkävatsaisille tarkoitettuihin koiranruokiin. Koiran herkkävatsaisuus voi olla jatkuva vaiva tai sitten oireet voivat ilmetä esimerkiksi jonkin stressitilanteen aikana. Sensitive-merkinnällä varustetut koiranruoat saattavat tuoda kaivatun avun näihin tilanteisiin.

Tiineet ja imettävät

Tiineille ja imettäville narttukoirille on tarjolla erityisen energiapitoinen ruokavalio, joka pitää huolen siitä, että niin emolle kuin pennuillekin turvataan riittävä energiansaanti.