Koiran kynsien leikkaus

Koiran kynsien leikkaus
4 (80%) 2 votes

Koiran kynsien leikkaus on oleellinen osa koiran hoitoa. Monet koiranomistajat pitävät kynsien leikkaamista hankalana tai jopa pelottavana puuhana, eivätkä suhtaudu kynsien leikkaamiseen täydellä tyyneydellä.

Tee tilanteesta itsellesi helpompaa ja hanki laadukkaat välineet.

  • Koirien kynnet leikataan noin parin kolmen viikon välein
  • Muista leikata myös kannuskynnet
  • Kynsien leikkaamiseen on monenlaisia välineitä
VerkkokauppaArvosteluOstoksille
Eläintarvikekauppa LogoLuotettava suomalainen lemmikkiliike.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoSuuri kansainvälinen lemmikkiliike, jossa halvat hinnat.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoKotimainen verkkokauppa, jossa suuri valikoima ja edulliset hinnat.Siirry sivustolle

Totuta koirasi kynsien leikkaukseen

Pahin virhe, jonka koiranomistaja voi tehdä, on liian pitkien taukojen pitäminen. Kynsien leikkuu voi olla epämiellytävää puuhaa ja siksi se helposti jää tekemättä. Tästä seuraa kuitenkin ikävyyksiä. Koiran kynnen sisällä oleva hermo kasvaa kynnen mukana, jolloin kyttä ei voi leikata enää yhtä lyhyeksi.

Kynsien leikkuun pelottavuus piileekin juuri siinä, ettei vaan leikkaa koiran kynnen hermoon, mikä sattuu paljon ja saattaapa vertakin tulla. Lisäksi hermoon leikkaaminen saa usein koiran pelkäämään todella pahasti kynsien leikkaamista, jolloin jatkosta tulee vieläkin haastavampaa. Tässä vaiheessa yleensä auttaa vain kaksi keinoa, joko omistaja ottaa itseään niskasta kiinni ja kouluttaa koiran kunnolla leikkaustilannetta varten tai sitten hankkii esimerkiksi kynsitrimmerin, jonka avulla voi kynnen leikata hermostuneeltakin koiralta täysin turvallisesti.

  • Älä pidä pitkiä taukoja kynsien leikkuussa
  • Kynnen hermo kasvaa kynnen mukana, jolloin leikkaaminen hankaloituu
  • Kynnen hermoon leikkaaminen saattaa jättää koiralle pysyvän trauman

Kuivaharjoittele ensin

Koiran kynsien leikkuu on helppoa, jos koira pysyy rauhallisena. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Monesti koirat jännittävät tätä outoa tilannetta, vaikka ei mitään sen suurempaa syytä ei olisikaan.

Koiran saa rauhoittumaan, kun pystyy viemään koiran ajatukset varsinaisesta tilanteesta pois esimerkiksi herkuilla tai sitten tekee tilanteesta rauhallisen ja normaalin. Itse suosittelen yhdistelemään näitä kahta taktiikkaa. Pidä aina kynsiä leikatessa koiranherkkuja mukanasi.

Koiran kynsien leikkaus muuttuu normaaliksi ja helpoksi tilanteeksi koiralle, kun kuivaharjoittelette sitä tarpeeksi. Kuivaharjoittelulla tarkoitan tilannetta, jossa koira on sylissäsi leikkausasennossa ja sinulla on sakset tai trimmeri kädessäsi sekä herkut taskussasi. Todella tehokas tapa totuttaa koira tilanteeseen on vain koskea esim saksilla koiran kynteen, mutta ilman leikkaamista. Kun koira ottuu siihen, että kynsisaksilla voidaan koskea kynteen ilman, että mitään pahaa siitä tapahtuu, ollaan päästy jo voiton puolelle.

Kuivaharjoituskertoja kannattaa tehdä esimerkiksi pari kolme eri päivinä ja vasta niiden jälkeen aloittaa varsinainen kynsien leikkaaminen. Tällä tavalla tilanteesta tulee sinulle ja koirallesi tuttu ja turvallinen, eikä ylimääräinen jännitys tee tilanteesta epämukavaa.

  • Pysy itse rauhallisena leikatessasi koiran kynsiä
  • Tee tilanteesta koirallesi mukava varaamalla mukaan herkkuja
  • Kuivaharjoittele tilannetta tarpeen vaatiessa

Koiran kynsisakset

Koiran kynsisakset eli kynsileikkurit muistuttavat hieman puutarhasaksia. Tarjolla on erilaisia leikkureita koiran koon mukaan. Pentukoirille ja pienille koirille on omat kynsisakset, jotka eivät toimi suuremmille koirille. Suurten koirien kynnet ovat tyypillisesti paksummat ja kovemmat, joten pentuleikkurit eivät oikein pure niihin. Vääränlaisten saksien käyttämisestä seuraa vain ongelmia. Jos olet esimerkiksi hankkinut koirallesi pentuaikana kynsisakset, ei niitä enää saa käyttää aikuisiällä. Aikuisella koiralla kynnet ovat kovemmat ja paksummat, jolloin pentusaksilla leikkaaminen saattaa olla vaivalloista ja hermoon leikkaamisen riski kasvaa.

Koiran kynsitrimmeri

Monet koiranomistajat kokevat koiran kynsien leikkaamisen todella haastavana puuhana. Kun koira vääntelehtii sylissä ja leikkaaminen ei muutenkaan käy täysin itsevarmasti, saattaa hermoon osuminen jännittää.

Koiran kynsitrimmeri säästää koiranomistajan stressiltä. Kynsitrimmerin avulla kynsien leikkuu hoituu nopeasti ja täysin turvallisesti. Kynsitrimmeri käytännössä hioo koiran kynttä hitaasti ja turvallisesti, joten hermoon osumisen riski on täysin mitättömän pieni.

Mikäli sinua jännittää koiran kynsien leikkuu, kannattaa testata trimmeriä!