Koiran eroahdistus ja sen hoito

Koiran eroahdistus ja sen hoito
4.5 (90%) 2 votes

Koiran eroahdistus tarkoittaa sitä, että koira ahdistuu yksin ollessaan. Eroahdistus voi ilmetä esimerkiksi haukkumisena tai ulvomisena, kenkien tai muiden esineiden tuhoamisena tai sisätiloihin ulostamisena.

Eroahdistus on yksi koiran yleisimmistä käytöshäiriöistä ja siitä kärsivät erityisesti nuoret koirat  – sekä tietenkin heidän omistajansa ja mahdollisesti naapurit.

Koiran eroahdistus voi olla todella hankala ja pitkäaikainenkin vaiva, mutta sen hoitoon on hyviä keinoja.

VerkkokauppaArvosteluOstoksille
Eläintarvikekauppa LogoLuotettava suomalainen lemmikkiliike.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoSuuri kansainvälinen lemmikkiliike, jossa halvat hinnat.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoKotimainen verkkokauppa, jossa suuri valikoima ja edulliset hinnat.Siirry sivustolle

Mistä eroahdistus johtuu?

Koirat ovat luonteeltaan laumaeläimiä. Kotikoiralle tämä tarkoittaa sitä, että se kiintyy omistajaansa todella vahvasti. Tämä on tietenkin yksi koirien ihanimmista puolista, mutta samalla se aiheuttaa eroahdistusta koiran joutuessa yksin.

  • Koira haluaa palata laumansa pariin
  • Pentu haluaa palata emonsa läheisyyteen

Eniten eroahdistuksesta kärsivät ne koirat, jotka eivät ole tottuneet olemaan yksin. Mikäli koira on tottunut asumaan perheessä, jossa se ei juuri koskaan tai hyvin harvoin jää yksin, eroahdistus on voimakkainta.

Myös muut stressitekijät altistavat koiraa eroahdistukselle. Perheen arjessa tapahtuneet muutokset, ruokavaliossa tapahtuneet muutokset, juoksujen alkaminen tai jokin muu stressaava tekijä voi lisätä tai voimistaa koiran eroahdistusta.

Koiran eroahdistuksen tyypillisimmät oireet

Voimakas ääntely. Koira haukkuu taukoamatta koko työpäivän ajan. Myös oven takana vinkuminen tai kova ulvominen ovat tyypillisiä oireita.

Sisäsiisteys unohtuu. Koira saattaa pissata lattialle tai kakata matolle.

Esineiden ja asioiden tuhoaminen. Tyypillisesti koira tuhoaa joko omistajaltaan tuoksuvia esineitä, kuten eteisessä olevat kengät tai lasten lelut. Tai sitten ulko-oven läheisyydessä olevia kohteita kuten jalkalistat, ovet ja seinät. Ja tietenkin myös itse ovi.

Syömishäiriöt. Koiran eroahdistus saattaa aiheuttaa pitkäaikaistakin syömättömyyttä. Monet koirat reagoivat stressitilanteisiin niin, että ruoka ei enää maistu. Tähän voi liittyä myös se, että koiran vatsa menee sekaisin.

Koiran eroahdistuksen hoito

Koiran eroahdistuksen hoidon keskiössä on saada koira pitämään yksinolosta. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Joissain tapauksissa eroahdistus on koiralla niin voimakas, että tarvitaan ammattilaista selvittämään tilanne. Mutta ennen terapiaan menoa voi tilannetta yrittää korjata myös itse.

Koiran aktivointilelut saattavat ratkaista tilanteen

Tärkeintä on siis saada koira viihtymään itsekseen. Omistajan poistuminen kokonaan paikalta jopa lyhyeksi ajaksi voi olla koiralle liikaa. Siksi onkin järkevintä aloittaa niin, että koira saadaan leikkimään itsekseen omistajan läsnä ollessa. Kun koira oppii viihdyttämään itseään seurassa, on sen helpompaa tehdä sitä myös kokonaan yksin.

Aktivointilelut ovat erinomainen väline koiran omatoimiseen aktivointiin. Sopivan aktivointilelun kanssa koira voi viihtyä pitkänkin aikaa ja samalla unohtaa kaipuunsa laumaan. Kannattaa testata, minkälaiset aktivointilelut sopivat juuri omalle koiralle, koska lelujen välillä voi olla suuriakin eroja.

Kun koira on tottunut leikkimään itsekseen, voidaan sille antaa aktivointilelu omistajan poistuessa asunnosta. Parhaassa tapauksessa koira jää leikkimään lelun kassa ja leikittyään on saanut suurimmat energiat poltettua ja jää rauhallisesti lepäilemään.

Pentuaitaus rajoittaa koiran liikkumista ja lievittää stressiä

Koiran eroahdistus on tyypillisintä juuri pennuilla ja nuorilla koirilla. Pentuaitaus on monellakin tavalla erittäin hyödyllinen väline koiran kouluttamiseen, mutta se toimii hyvin myös eroahdistuksen hoitoon.

Jos koira saa olla asunnossa täysin vapaana, on kaikki asunnon esineet koiran ulottuvilla ja tuhottavissa. Tämä aiheuttaa suuren vaaran niin koiralle itselleenkin kuin myös näille esineille. Jos koira saa mahaansa esimerkiksi tikkuja tai paloja myrkyllisestä kasvista, voi olla hengenlähtö lähellä.

Koiralle vapaana olo suhteellisen pienessäkin asunnossa voi olla hyvin stressaava kokemus. Kun liikkumatilaa on paljon, on myös paljon virikkeitä, joista koira voi ylikuormittua yksin ollessaan. Jo pelkkä tilan rajaaminen auttaa tähän stressaantumiseen tehokkaasti. Paras tilanne ei tietenkään ole se, että koira suljetaan vessaan tai vaatehuoneeseen, koska nämä tilat eivät ole suunniteltu koiraa varten. Pentuaitauksessa koira viihtyy ja kokee olonsa turvalliseksi. Tämän takia se on erinomainen vaihtoehto koiran eroahdistuksen hoitamiseen.