Haukunestopanta netistä – näin lopetat koiran haukkumisen

Haukunestopanta netistä – näin lopetat koiran haukkumisen
4 (80%) 2 votes

Haukunestopanta on kätevä ja hellä tapa saada koira lopettamaan ylimääräinen ja ei-toivottu haukkuminen.

Haukunestopannan toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen:

  • Pannassa oleva anturi reagoi koiran haukunnan ääneen tai siitä aiheutuvaan värinään
  • Panta suihkuttaa automaattisesti esimerkiksi sitruunantuoksuisen suihkeen koiran kuonolle
  • Koira yhdistää epämiellyttävän suihkauksen omaan haukuntaansa
  • Koiran haukkuminen aluksi vähenee ja lopuksi loppuu kokonaan
VerkkokauppaArvosteluOstoksille
Eläintarvikekauppa LogoLuotettava suomalainen lemmikkiliike.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoSuuri kansainvälinen lemmikkiliike, jossa halvat hinnat.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoKotimainen verkkokauppa, jossa suuri valikoima ja edulliset hinnat.Siirry sivustolle

Esimerkin sitruunapanta on vain yhden tyyppinen haukunestopanta. Tarjolla on myös paljon muilla erilaisilla tavoilla toimivia haukunestopantoja. Tyypillisimmät haukunestopannat ovat sähkötoimiset impulssipannat, sitruunantuoksuiset suihkepannat ja ultraääntä hyödyntävät ultraäänipannat. Markkinoilla on tarjolla myös värinäpantoja, jotka ovat todella hellävarainen ja maltillinen vaihtoehto haukkumisen rajoittamiseen.

Kirjoitamme kaikista yleisimmistä pantatyypeistä lisää alla.

Miksi haukunestopanta saa koiran lopettamaan haukkumisen?

Koira oppii yhdistämään haukkumisensa haukunestopannan aiheuttamaan epämiellyttävään ääneen, tuntoaistimukseen tai tuoksuun, ja siten ehdollistuu välttämään turhaa haukkumista. Koiran haukkuminen ei välttämättä lopu heti aloittamisen jälkeen, vaan koiran on ajan mittaan ehdollistuttava laitteen aiheuttamaan tuntemukseen. Yleensä eron huomaa kuitenkin jo ensimmäisten käyttökertojen jälkeen.

Mikään haukunestopanta ei ole vahingollinen koiralle. Ne ovat 100% turvallisia ja luotettavia käyttää, eivätkä aiheuta koiralle muuta kuin lyhyen epämiellyttävän tunteen.

Aina on myös hyvä muistaa se, että jokainen koira on yksilöllinen ja siten reagoi haukunestopantaan omalla tavallaan. Haukunestopannat tai mitkään haukunrajoittimet eivät toimi 100% varmuudella kaikilla koirilla.

Miksi kauko-ohjattava koulutuspanta ei ole hyvä haukunrajoitin?

Markkinoilla on tarjolla erilaisia koulutuspantoja koirille. Nämä toimivat tyypillisesti kauko-ohjauksella, jonka avulla koiralle voi antaa spray- tai impulssiärsykkeen etäisyyden päästä. Nämä pannat ovat erinomaisia esimerkiksi koiran tottelevaisuuskoulutukseen, mutta eivät sovellu haukkumisen poiskitkemiseen.

Koulutuspannat eivät toimi haukunestopantoina, koska niiden ärsyke on riippuvainen kouluttajasta. Jotta koira ymmärtää pannan aiheuttaman rangaistuksen syyn olevan haukkumisessa, on rangaistuksen tultava aina samaan aikaan ja toistuvasti aina, kun koira haukkuu ei-toivotusti. Tämän takia kaikki laadukkaat haukunestopannat ovat 100% automatisoituja, eikä koiran kouluttajan tarvitse itse ohjata pannan toimintaa.

Minkälainen haukunestopanta sopii minun koiralleni?

Nyt esittelemme kaikki yleisimmät haukunestopantojen tyypit. Näiden joukosta löytyy varmasti myös sinun koirallesi sopiva vaihtoehto.

Sitruunantuoksua suihkiva sitruunapanta

Sitruunapanta antaa koiralle suihkun hapanta sitruunasumutetta koiran haukkuessa. Samalla tavalla kuin muutkin haukunestopannat, sitruunapanta tunnistaa koiran haukkumisen joko siitä tulevan äänen tai värinän avulla ja automaattisesti päästää ilmoille sitruunaisen suihkeen.

Sitruunasuihke on koiralle epämiellyttävä, mutta ei millään tavalla koiralle haitallinen. Sitruunapanta onkin täysin turvallinen apuväline koiran kouluttamiseen.

Sitruunapanta on haukunestopannoista se edullinen versio. Suihkepantojen hinnat alkavat kolmesta tai neljästä kymmenestä eurosta, toisin kuin esimerkiksi impulssipannat, jotka ovat hinnaltaa huomattavasti kalliimpia, joskin monin paikoin myös huomattavasti tehokkaampia.

Ultraäänipanta hämää koiran hiljaiseksi

Ultraäänipanta rajoittaa koiran haukkumista äänen avulla. Se tuottaa ihmiskorvalle äänettömän ultraäänen, joka saa koiran huomion siirtymään pois haukkumisesta. Ultraäänipanta siis hämää koiraa lopettamaan haukkumisen. Ultraäänipanta on koiralle (ja myös ihmisille) täysin vaaraton ja turvallinen väline, joka tuottaa tuloksia hyvin tehokkaasti. Yleensä eron haukkumisessa huomaa miltei heti. Haukkuminen vähenee aluksi radikaalisti, kunnes sitten loppuu kokonaan.

Impulssipanta sopii erinomaisesti suurille koirille

Impulssipannat eli sähkökäyttöiset haukunestopannat sopivat niin pienille kuin suurille koirille. Impulssipannoissa voi kätevästi säätää pannan voimakkuutta, mikä tekee pannasta sopivan kaiken kokoisille koirille. Mikäli et saa haluttua vaikutusta aikaan, voit hienosäätää impulssipannan voimakkuutta.

Monissa sähköpannoissa on automaattiominaisuus, joka vähitellen kasvattaa staattisen muistutuksen voimakkuutta, jos koira ei heti lopeta haukkumista. Automaattisen säädön avulla pystytään saamaan haluttu tulos nopeasti ja tehokkaasti.

Impulssipanta on järkevä valinta erityisesti suurille koirille. Jos kyseessä on pieni koira, saattaa sähköimpulssin antaminen tuntua hieman ylimitoitetulta, vaikka se onkin koiralle täysin turvallinen.

Värinäpanta on hellävaraisin vaihtoehto

Kaikkein hellävaraisin vaihtoehto kitkeä pois koiran haukkuminen on käyttää värinällä toimivaa haukunestopantaa. Värinäpannan ainoa toiminnallisuus on tuottaa maltillista tärinää koiran haukkuessa.

Värinäpanta ei siis käytä pahaa hajua, ärsyttävää ääntä tai sähköä, vaan lähinnä kutittavaa värinää. Kyseessä onkin todella humaani tapa ratkaista koiran haukkumisesta johtuvat ongelmat. Värinäpanta sopii hellävaraisuutensa ansiosta erinomaisesti pienille koirille.

Miten haukunestopantaa käytetään?

Haukunestopantaa ei saa pitää koiralla pitkiä aikoja. Et voi esimerkiksi jättää pantaa koiralle koko työpäivän ajaksi ja tuudittautua siihen, että panta pitää koirasi hiljaisena ja naapurit tyytyväisinä.

Haukunestopanta on ennen kaikkea koulutusväline, jota käyttämällä sinä pystyt tehokkaasti vähentämään koirasi ei-toivottua haukkumista.

Haukunestopantaa siis pidetään koiralla omistajan valvonnan alla niissä tilanteissa, joissa haukkuminen on ehdottoman haitallista tai kun treenataan näitä tilanteita varten (esim. Ovikellon soiminen tai imurointi yms.). Haukkuminen on koiralle luontainen tapa kommunikoida, joten haukunestopantaa ei pidä koiralla pitää joka tilanteessa.