Koiran trimmaaminen ja turkin hoitaminen

Koiran trimmaaminen ja turkin hoitaminen
5 (100%) 1 vote

Koiran trimmaaminen tarkoittaa koiran turkin käsittelyä, jossa turkkia leikataan ja muotoillaan koiran rodulle tyypilliseen muotoon. Trimmausta tehdään joko trimmauskoneella, -saksilla tai nyppimällä. Trimmaamisen avuksi on tarjolla myös paljon erilaisia välineitä ja tuotteita, jotka helpottavat trimmaamista merkittävästi.

Lähes jokaisessa Suomen kaupungissa on tarjolla koiran trimmausta. Voit siis trimmauttaa koirasi ammattilaisella, mutta se on mahdollista tehdä myös itse. Kun tiedät, miten toimit ja sinulla on asianmukaiset välineet, onnistuu trimmaaminen pienellä vaivalla.

VerkkokauppaArvosteluOstoksille
Eläintarvikekauppa LogoLuotettava suomalainen lemmikkiliike.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoSuuri kansainvälinen lemmikkiliike, jossa halvat hinnat.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoKotimainen verkkokauppa, jossa suuri valikoima ja edulliset hinnat.Siirry sivustolle

Milloin koira kuuluu trimmata? Onko rodulla merkitystä?

Monet koirarodut ovat ns. trimmattavia. Trimmattavia rotuja ovat esimerkiksi terrierit, snautserit, spanielit ja villakoirat. Trimmattava rotu tarkoittaa sitä, että koiran turkista on pidettävä erityistä huolta trimmaamalla, koska koira ei itse vaihda turkkiaan. Mikäli turkkia ei trimmata, kasvaa koiran turkkiin kerroksia vanhaa karvaa, jotka hankaloittavat koiran oloa monella tavalla.

Trimmaamisella koira palautetaan ns. rodunomaiseen ulkomuotoon. Kyse ei ole vain ulkokultaisten rotumääritelmien noudattamisesta, vaan trimmaamisesta on myös koiralle itselleen hyötyä, koska keventynyt ja takuton turkki tuntuu erittäin miellyttävältä.

Kaikkia koirarotuja ei trimmata samalla tavalla. Rodusta riippuen koiralta trimmataan esimerkiksi vain tassukarvat, korvien tai kaulan seutu tai jokin muu erityinen alue.

Turkin trimmausta voidaan suositella myös sellaisille koiraroduille, jotka eivät ole ns. trimmattavia rotuja. Esimerkiksi näyttelyyn valmistautumisessa on hyvä siistiä koira mahdollisimman edustavaan kuntoon. Trimmaamisella ja siihen liittyvällä turkin hoitamisella välttyy myös paljolta siivoamiselta, kun koira ei tiputa kaikkia karvojaan asunnon lattialle.

Tyypilliset koiran trimmausvälineet

Koiran trimmaus tarkoittaa eri asioita eri koiraroduilla, mutta käytännössä kaikki trimmaustyöt tehdään seuraavilla välineillä.

Trimmauskoneet

Trimmauskoneet eli trimmerit ovat hieman partakoneen näköisiä laitteita, joiden nopeutta pystyy portaittain säätämään. Trimmauskoneet toimivat joko verkkovirtaan kytkettynä tai akulla. Trimmauskoneen valinta on tyypillisesti hyvin helppoa. Oikean trimmauskoneen valinnan ratkaisee se, miten paljon koiraasi trimmataan. Jos koiraltasi trimmataan vain pieniä alueita, selviät halvemmalla ja sirommalla laitteella. Jos joudut trimmaamaan koko koiran pitkällisessä trimmaussessiossa, kannattaa valita kuumenematon, tukeva ja kovaan käyttöön tarkoitettu trimmauskone.

Ohennussakset

Ohennussaksia käytetään turkin ohentamiseen. Ne ovat käytännössä samanlaisia saksia, joita myös oma parturisi käyttää. Ohennussaksissa on joko toisella tai sitten molemmilla puolilla kampamaiset pinnat, jotta niiden kanssa on kätevää ja tehokasta ohentaa koiran turkkia.

Trimmaussakset

Trimmaussaksia on joko suoria tai kaarevia. Jotkin trimmaussakset ovat varustettu pyöreällä kärjellä, jotta niitä on mahdollisimman turvallista käyttää koiran kanssa. Koiran turkin saksiminen on myös suhteellisen rankkaa hommaa, joten kannattaa valita sellainen malli, jossa on ergonominen kahvaosa ja sormituki.

Trimmauspöydät

Trimmauspöytä on erinomainen apu koiran trimmaukseen. Trimmauspöytä tyypillisesti sisältää trimmaustangon, johon koira on helppo kiinnittää trimmauksen ajaksi. Tukevan pöydän päällä koira on myös hyvällä korkeudella trimmauksen kannalta, eikä omistajan tarvitse kyyristellä lattian tasalla selkä vääränä. Trimmauspöydän pinta on tyypillisesti kumia tai varustettu jollain muulla liukuesteellä, jotta koiran olisi siinä mahdollisimman tukevaa ja turvallista olla. Trimmauspöydät pystyy useimmiten myös taittamaan kasaan kuljetusasentoon, joten ne on helppo ottaa mukaan esimerkiksi näyttelyyn.

Muut välineet koiran trimmaukseen

Muita koiran trimmauksen kannalta keskeisiä välineitä ovat erilaiset kammat, harjat ja karstat. Näiden avulla koiran turkista saadaan poistettua takut ja turkista saadaan kauniin sileä. Nämä välineet sopivat myös pohjavillan poistamiseen. Näiden tarvikkeiden lisäksi monet trimmaajat käyttävät myös kuminauhoja ja rusetteja pitämään koiran turkkia asennossa trimmauksen aikana. Muita tärkeitä tarvikkeita ovat erilaiset koiran turkinkuivaimet ja föönit sekä takunavausharat.