Koiran näyttelyhihna ja -panta

Koiran näyttelyhihna ja -panta
4.25 (85%) 4 votes

Näyttelykäyttöön tarkoitetun hihnan ja pannan avulla on helppo panostaa menestykseen koiranäyttelyssä.

Näyttelyissä on koiralla hyvä käyttää asianmukaista talutinta. Ihan mikä tahansa koirantalutin ei näyttelyyn sovellu, vaan suositeltavaa on hankkia oma näyttelyhihna koiralle kehäesiintymisiä varten. Sama pätee myös koiran pantaan.

Näyttelyhihnassa, aivan kuten perushihnassakin, on keskeistä ottaa huomioon käytettävyys, ulkonäkö ja luotettavuus. Näyttelyhihnan tulee palvella hyvin tietynlaisessa tilanteessa, joten kannattaa hieman perehtyä asiaan ennen uuden näyttelyhihnan hankintaa.

VerkkokauppaArvosteluOstoksille
Eläintarvikekauppa LogoLuotettava suomalainen lemmikkiliike.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoSuuri kansainvälinen lemmikkiliike, jossa halvat hinnat.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoKotimainen verkkokauppa, jossa suuri valikoima ja edulliset hinnat.Siirry sivustolle

Millainen on hyvä näyttelyhihna?

Hyvä näyttelyhihna on huomaamaton. Ideana näyttelyhihnoissa on se, että ne ovat ohuita ja siroja, jotta koira tulee kehässä parhaalla tavalla esille. Ohut ja huomaamaton näyttelyhihna ei häiritse tuomareiden työskentelyä ja korostaa koirasi asentoa ja liikkumista.

Näyttelypanta on vastaavasti myös huomaamaton. Tyypillisesti kuristava tai puolikuristava ketjupanta, joka useimmiten menee kokonaan piiloon koiran turkkiin.

  • Huomaamaton
  • Siro ja ohut
  • Tuo koirasi asennon ja liikkeet paremmin esille
  • Helpottaa tuomarin työskentelyä

Hyvä näyttelyhihna on riittävän vahva koirallesi

Näyttelyhihnaa valitessa kannattaa myös hieman miettiä koiran luonnetta. Näyttelyhihnat ovat siroja ja voivat mennä normaalia talutinta herkemmin rikki. Näyttelytalutin onkin valittava sellaiseksi, että pystyt varmasti hallitsemaan koirasi niin kehässä kuin muissa näyttelyn tilanteissa.

  • Valitse riittävän vahva näyttelytalutin koirallesi

Näyttelytilanteet ovat useimmille koirille hyvin stressaavia. Ympärillä on paljon muita koiria ja vahvoja hajuja, omistaja saattaa olla hyvin hermostunut ja takana voi olla pitkä automatka. Nämä asiat saattavat saada koiran käyttäytymään hermostuneesti ja epätavallisesti, mikä voi näkyä esimerkiksi vauhkoontumisena tai hihnassa vetämisenä.

Normaalisti täysin rauhallinen ja hyvin koulutettu koira voi näyttelytilanteessa käyttäytyä kuin mikäkin pentu ja riuhtaista ohuen näyttelyhihnan jopa poikki. Tämän takia kannattaa näyttelyhihnaa hankkiessa miettiä oman koiran luonnetta ja arvioida, että minkälainen hihna varmasti riittää koiran hallitsemiseen.

Minkä värinen näyttelyhihna sopii koiralleni?

Näyttelyhihnoja ja -pantoja on todella monenlaisia ja monen värisiä. Onko värillä merkitystä?

Mielestämme hihnan ja pannan värillä on jopa kohtalaisen suuri merkitys näyttelymenestykseen.

Jos lähdetään siitä perusolettamuksesta, että näyttelyhihnan on oltava mahdollisimman huomaamaton, jotta kaikki tuomariston huomio kiinnittyisi koiraan, on hihnan syytä myötäillä koiran turkin väritystä. Kun valitset hihnan sävyn koiran turkin mukaan, hihnasta tulee entistäkin huomaamattomampi.

Näyttelyhihnan värin valinnassa kannattaa olla hyvin tarkka

Saatat tehdä suuren virheen, jos valitset näyttelyhihnan värin liian suurpiirteisesti. Itselläni on kokemusta seuraavanlaisesta tilanteesta: valitsin hihnan värin vain hieman pieleen ja pilasin koirani mahdollisuudet pärjäämiseen.

Olin valmistellut koiraani näyttelyä varten huolella. Asennot oli treenattu hyvin ja turkki puhdistettu oli trimmattu erinomaiseen kuntoon. Mutta näyttelytilanteessa koirani turkki vaikutti tuomariston mielestä likaiselta, mikä puolestaan sai koko kehävisiitin vaikuttamaan haparoivalta. Olin valinnut hieman erisävyisen hihnan kuin mitä koirani turkki oli. Koirani turkki oli vaalea, mutta ei puhtaan valkoinen ja hihnan väriksi valitsin puhtaan valkoisen, mikä sai koirani turkin näyttämään suttuiselta. Kannattaa siis miettiä hihnan väri erittäin tarkkaan.

Likainen näyttelyhihna näyttää huonolta

Likainen tai kulahtanut hihna väkisinkin vaikuttaa arvioivan ihmisen koirasta tekemään arvioon. Tämän takia on ehdottoman tärkeää, että hihna on mahdollisimman nätti. Vaikka tuomarit pyrkivät arvioimaan pelkkää koiraa, on täysin luonnollista, että ympäröivät asiat vaikuttavat arvion tekemiseen.

Monet näyttelyitä kiertävät koiranomistajat hankkivat useita näyttelyhihnoja ja varaavat käyttämättömiä ja täysin priimoja näyttelyhihnoja tärkeisiin kehäänmenoihin. Näyttelyhihnat eivät paljoa maksa, joten niihin panostaminen on hyvin edullinen tapa parantaa koiran mahdollisuuksia näyttelyssä.

Valitse koirallesi oikean mittainen näyttelytalutin

Näyttelyhihnan pituus valitaan koiran rodusta riippuen. Tavoitteena on se, että kuljettajan ei tarvitse kehässä kääriä hihnaa lainkaan käden ympärille. Eikä hihna saa tietenkään olla liian lyhytkään.

Tärkeintä tämä on tietenkin siinä vaiheessa, kun koiraa juoksutetaan kehässä. Kun hihna on oikean mittainen, pystyy koira liikkumaan vapaasti ja tuomaan asentonsa parhaalla tavalla esille.

  • Valitse sopivan pituinen hihna koirallesi
  • Hihna ei saa raahata maassa
  • Hihna ei saa kiristää tai rajoittaa koiran liikkumista
  • Oikean mittainen näyttelyhihna mahdollistaa koiran helpon kuljettamisen