Koiran agility-esteet netistä

Koiran agility-esteet netistä
4.33 (86.67%) 3 votes

Agility on loistava tapa harrastaa monipuolista liikuntaa yhdessä koiran kanssa. Esteradoilla temppuilu vahvistaa koiran fyysistä kuntoa ja kehittää omistajan ja koiran suhdetta. Helppo tapa aloittaa agilityn harjoittelu on tilata agility-esteet netistä.

Alkuun pääsee edullisesti. Agility on siinä mielessä helppo laji, että sen aloittaminen on hyvin edullista ja helppoa. Lajin aloittamiseen sopivankokoisen agilityradan saa rakennettua jo muutamastakin esteestä. Voit tilata netistä esimerkiksi neljän esteen paketin, jolla tarjoat mielekästä aktiviteettia koirallesi moneksi vuodeksi. Kun edistytte agilityn harjoittelussa, on helppo lisätä agilityesteiden määrää radalla.

VerkkokauppaArvosteluOstoksille
Eläintarvikekauppa LogoLuotettava suomalainen lemmikkiliike.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoSuuri kansainvälinen lemmikkiliike, jossa halvat hinnat.Siirry sivustolle
Zoo Plus LogoKotimainen verkkokauppa, jossa suuri valikoima ja edulliset hinnat.Siirry sivustolle

Mitä on agility?

Agility on todella vauhdikas ja hausta ketteryyttä ja keskittymistä vaativa laji koirille sekä koiranomistajille. Agilityssä koira ja koiranomistaja muodostavat tiiviisti yhteistyössä toimivan parin. Tarkoituksena on suorittaa rata mahdollisimman nopeassa ajassa ja tehdä mahdollisimman vähän virheitä.

Lajia voi treenata ihan omaksi iloksi tai kilpailla toisia pareja vastaan. Agility on myös virallinen kilpailulaji ja aktiivisia agilityseuroja löytyy miltei kaikilta suuremmilta paikkakunnilta.

Agility-esteet esittelyssä

Agility-esteet jaotellaan tyypillisesti neljään kategoriaan: hyppy-, kontakti-, pujottelu- ja tunneliesteisiin. Tyypillisesti netistä ostettavat estepaketit sisältävät hyppyesteistä renkaan ja aidan, pujotteluesteisiin kuuluvat slalom-kepit ja tunneliesteistä putki- ja pussiesteet. Muut estetyypit ovat useimmiten sen verran jykeviä tai massiivisia, että niitä ei verkkokaupoista saa, vaan ne täytyy itse rakentaa tai rakennuttaa.

  • Rengas
  • Aita
  • Muuri
  • Pituushyppyeste

Hyppyesteet ovat nimensä mukaisesti agility-esteitä, joiden yli koiran tulee hypätä. Virhepisteitä tulee esteeseen osumisesta. Rengas- ja aitaesteet voit kätevästi tilata verkkokaupasta. Muurien ja pituushyppyesteiden valmistaminen vaatii hieman puusepänosaamista.

Kontaktiesteet

  • A-este
  • Keinu
  • Puomi

Kaikki kontaktiesteet rakennetaan tyypillisesti jykevästä puusta, jotta ne pysyvät tukevasti aloillaan. Näiden esteiden valmistamiseen löydät netistä paljon vinkkejä ja oppaita, mutta kevytversioita näistä ei verkkokaupoista löydy.

Pujotteluesteet

  • Slalom

Pujotteluesteinä toimivat pujottelukepit on kätevä ottaa mukaan puistoon tai pihalle. Slalom-pujottelun harjoitteleminen ei siis ole paikasta kiinni, vaan koirasi pääsee treenaamaan tätä agility-estettä miltei missä tahansa. Nettikaupoissa myytävien pujotteluesteiden mukana tulee tyypillisesti kätevä kantopussi, jonka avulla slalom-kepit kulkevat mukana menossa.

Tunneliesteet

  • Putki
  • Pussi

Putki- ja pussiesteet ovat ns. tunneliesteitä, joita verkkokaupoissa on tarjolla paljon erilaisia. Pituudet sekä tunneleiden rakenneratkaisut vaihtelevat jonkin verran. Nämäkin esteet pystyy tyypillisesti pakkaamaan kasaan ja kantamaan paikasta toiseen kevyesti kantopussin avulla.

Agility-esteet sisäkäyttöön

Agility on erinomainen tapa lähentää omistajan ja koiran suhdetta. Erityisen tärkeää tämä on pentuaikana, jolloin koiran koiran koulutus on keskiössä.

Sisälle tarkoitetut agility-esteet ovat pienille koirille ja pennuille tarkoitettua leikkiesteitä, joiden kanssa voi leikkiä vaikka olohuoneen lattialla. Tarjolla on esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitettu rengaseste sekä aita, jonka korkeutta voidaan säätää. Näiden kanssa saadaan harjoiteltua hyppäämistä sekä koiran itsevarmuutta ja tottelevaisuutta.

Mikäli haluat rakentaa pienen esteradan rakkaalle karvaturrillesi, ovat sisäkäyttöiset agility-esteet hyvä valinta.

4 ohjetta agilityn harjoitteluun

Agility-esteitä käytettäessä koiran tulisi aina saada rauhassa lämmitellä lihaksiaan ennen harjoitusta esimerkiksi kevyesti juoksemalla tai keppiä noutamalla. Lämmittely on erittäin tärkeää, jotta vältytään revähdyksiltä tai muilta lihasvaurioilta.

Koiraa ei saa myöskään ruokkia juuri ennen agilityn harjoittelua. Pienet herkkupalat ja muut palkitsemiseen tarkoitetut herkut kuuluvat tietenkin oleellisena osana agilityyn, mutta vatsan ja suoliston vaurioiden välttämiseksi koiraa ei saa aktivoida missään nimessä täydellä vatsalla.

Harjoittelun aikana tulee pitää taukoja ja huolehtia siitä, että koira juo riittävästi. Etenkin lämpiminä päivinä tulee pitää erityinen huoli siitä, että koiran nestetasapaino on kunnossa.

Harjoittelu tulisi pitää koiran kannalta mahdollisimman mielenkiintoisena ja monipuolisena, jotta sekä koiran että omistajan harjoittelumotivaatio pysyisi hyvänä. Harrastitpa agilityä omaksi hyviksi tai kävitpä kisoissa, niin sen on ennen kaikkea oltava mukavaa ja hauskaa niin sinulle kuin koirallesi.

Tilaa agility-esteet netistä

Agility-esteitä voi ostaa valmiina monipuolisina paketteina tai erikseen yksittäisinä esteinä. Paketeissa on yleensä kolme tai neljä erilaista estettä, joista saa itse koota koiran kokoon ja harjoitustarpeisiin parhaiten sopivan radan. Paketteihin kuuluvien aitaesteiden korkeutta voi myös säädellä tarpeen mukaan. Yksittäisten esteiden hinnat ovat noin 20 eurosta ylöspäin, kun taas kattavampien agility-settien hinnat vaihtelevat 50 eurosta noin sadan euron paikkeille. Agility-esteitä on saatavilla myös säästöpaketteina, joiden osat on valmistettu kevyestä vaahtomuovista ja sopivat siksi erityisen hyvin sisäkäyttöön.